İnternet Sitesi

www.zeynepkocasinan.com

25 Haziran 2009 Perşembe

"Evi Boşaltın"

Kirada oturanlarımızın duymaktan çekindiği ve çoğumuzun er ya da geç duyduğu sözlerdir bunlar. Mal sahibinden bir telefon gelir ve kelimeler dudaklardan dökülür.

Bu söz birçok anlama geldiği gibi birçok niyetle de söylenebilir. Söyleyen de duyan da kendine göre haklıdır.

Ben çok seyahat ederim. Gerçekten aylar geçer bir hafta aynı yatakta uyumadığımı fark ederim. Farklı şehirlerde bazen kendi evlerimde bazen misafir olduğum evlerde bazen de kaldığım şehirlerdeki otel odalarında uyanırım.

İlle de şu giysimi diyeyim, ille de şu yiyeceği yiyeyim diye bir düşüncem olmaz. Çünkü ne kadar istesem de yapmam mümkün olmaz. Geleni kabul ederim. Etmeye gayret ederim. Doğam buna uygun olduğundan mı yoksa seyahat etme nedenlerim ruhumu çok beslediğinden mi bu değişkenlikten şikâyet etmem bilmiyorum.

Gezmeyi sevdiğim kadar eve dönmeyi de severim. Ev denilen kavramın belki binlerce yıl ötesinde bizi koruyan mağaralarımızın tadını verdiğinden midir bilinmez ruha iyi gelen bir yeri vardır. Tabii oturduğumuz yer kendi evimiz değil de kiraladığım bir yerse bu güven çok da sağlam olmayabilir. O durumda evin bize ne kadar güven verdiği mal sahibimizin ruh haline kalmıştır biraz.

Kimi arkadaşlarım var, her kira yenileme döneminde mal sahipleri “evi boşaltın” deyip durur, her yıl, belki on yılı aşkın süre. Anlaşılıyor ki burada mal sahibinin kaygısı iyi kira geliri elde etmek. Malından en iyi geliri elde etmek hakkıdır, neden olmasın. Ama bu ifade etmenin en iyi yolu dairemi boşaltın demek midir acaba?

Ve kolay mıdır evi boşaltmak? İşinizin yeri bellidir, alışveriş yaptığınız yerler, gittiğiniz kasap, ayakkabı tamirciniz, manavınız artık belirlenmiştir. Ta ki yeni adresler yeni yerleri gösterene kadar.

Ev denilen yerin önemini ve hayatımızdaki yerini düşünüyorum bu günlerde. Farklı olaylar, kişiler, konuşmalar bu konuyu önüme getiriyor. Evimizin anlamı ne bizim için? Gerçekten sağladığı ne?

Ev deyince sevgiye dair düşünmeden de edemiyorum. Yaşamı bizim için güvenli kılan ne aslında? Belki gerçekten sevdiğimiz duvarların arası, belki de duvarlara yüklediğimiz anlam.

Mal sahibimiz “evi boşaltın” diyebilir belki bize ama yüreklerimiz hep sevgi ve güvenle dolu olsun. Sağlık, huzur ve mutluluk ile yaşayacağınız mekânlar diliyorum sizlere…